Tarta cytrynowa z bezą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2781
Tarta cytrynowa z bezą
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml soku borówkowego
  • Na tartę:
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Na krem cytrynowy:
  • 100 ml soku cytrynowego
  • 100 g masła
  • 100 ml cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Na bezę:
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto na tartę: mąkę przesypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wlać rozpuszczone masło z cukrem i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 40 minut włożyć do lodówki.

W tym czasie przygotować krem cytrynowy: jajka ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać do tego sok cytrynowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i postawić na małym ogniu, aby masa zgęstniała.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć do odpowiednich foremek. Foremki napełnić zgęstniałą masa cytrynową.

Przygotować bezę: białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, dodać do tego mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Ubitą piane nałożyć na krem cytrynowy i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piec na złoty kolor, a następnie wyciągnąć i przełożyć na talerz z sokiem borówkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów