Tarta cytrynowa z bezą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2781
Składniki:
- 100 ml soku borówkowego
- Na tartę:
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- 0,5 kostki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- Na krem cytrynowy:
- 100 ml soku cytrynowego
- 100 g masła
- 100 ml cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Na bezę:
- 2 białka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto na tartę: mąkę przesypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wlać rozpuszczone masło z cukrem i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 40 minut włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować krem cytrynowy: jajka ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać do tego sok cytrynowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i postawić na małym ogniu, aby masa zgęstniała.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć do odpowiednich foremek. Foremki napełnić zgęstniałą masa cytrynową.
Przygotować bezę: białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, dodać do tego mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Ubitą piane nałożyć na krem cytrynowy i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piec na złoty kolor, a następnie wyciągnąć i przełożyć na talerz z sokiem borówkowym.
W tym czasie przygotować krem cytrynowy: jajka ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać do tego sok cytrynowy, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i postawić na małym ogniu, aby masa zgęstniała.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć do odpowiednich foremek. Foremki napełnić zgęstniałą masa cytrynową.
Przygotować bezę: białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, dodać do tego mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Ubitą piane nałożyć na krem cytrynowy i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piec na złoty kolor, a następnie wyciągnąć i przełożyć na talerz z sokiem borówkowym.
Komentarze (0)