Tarta cytrynowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2812
Składniki:
- 170 g cukru
- 120 g masła
- 100 ml soku cytrynowego
- 60 g mielonych migdałów
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru do gotowania cytryn
- 2 łyżki soku cytrynowego do gotowania cytryn
- 2 łyżki wody do gotowania cytryn
- 2 cytryny
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Cytryny umyć i sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło oraz sól i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć z folię spożywczą i na 40 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 170 g cukru zmiksować mikserem z jajkami. Do zmiksowanych składników dodać masło, wlać sok cytrynowy, dodać mielone migdały i wszystko ponownie zmiksować na jednolitą masę. Masę przełożyć na ciasto. Cytryny pokroić w cienkie plastry, po czym zalać je 2 łyżkami wody, soku cytrynowego, zasypać 4 łyżkami cukru i zagotować na małym ogniu. Zagotowane przełożyć na ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
Niestety przepis nie do wykonania w tej kolejności łączenia składników - masło się ścina.