Tarta cytrynowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1578
Tarta cytrynowa
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 170 g cukru
  • 120 g masła
  • 100 ml soku cytrynowego
  • 60 g mielonych migdałów
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru do gotowania cytryn
  • 2 łyżki soku cytrynowego do gotowania cytryn
  • 2 łyżki wody do gotowania cytryn
  • 2 cytryny
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Cytryny umyć i sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej pokrojone drobno masło oraz sól i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć z folię spożywczą i na 40 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 170 g cukru zmiksować mikserem z jajkami. Do zmiksowanych składników dodać masło, wlać sok cytrynowy, dodać mielone migdały i wszystko ponownie zmiksować na jednolitą masę. Masę przełożyć na ciasto. Cytryny pokroić w cienkie plastry, po czym zalać je 2 łyżkami wody, soku cytrynowego, zasypać 4 łyżkami cukru i zagotować na małym ogniu. Zagotowane przełożyć na ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz.

1 komentarz

Niestety przepis nie do wykonania w tej kolejności łączenia składników - masło się ścina.

Podobne przepisy