Caprese

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 986
Caprese
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g sera mozzarella
  • 150 g startego grubo parmezanu
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 garstka świeżej bazylii
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Pomidory, rukolę oraz bazylię umyć i odsączyć z wody. Pomidory przekroić na połowy i wyłożyć na talerz. Dodać do tego rukolę i bazylię. Całość posypać orzeszkami pinii, startym grubo parmezanem i pokruszonym drobno serem mozzarella. Oliwę z oliwek wymieszać z miodem lipowym, octem balsamicznym, szczyptą soli oraz pieprzu białego i polać po sałatce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów