Papas Rellenas

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2113
Papas Rellenas
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0
Papas Rellenas to rodzaj krokietów pochodzący z kuchni chilijskiej. Masa ziemniaczana nadziewana jest głównie mięsem mielonym z cebulą, jajkami oraz przyprawami, a następnie smażona w głębokim oleju.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g miksu sałat
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • Na farsz:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g rodzynek
  • 3 jajka gotowane
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Miks sałat umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą.

Przygotować farsz: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić je na małe kawałeczki. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojony czosnek z cebulą. Oba składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno papryczkę chili, mielony kminek i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego mięso mielone i sparzone wcześniej rodzynki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia i lekko przestudzić. Jajka gotowane obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać mięsa ze składnikami.

Całość dobrze wymieszać i uformować z tego małe kulki ręcznie. Kulki te oblepić tłuczonymi ziemniakami, obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Wszystko smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz z sałatami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów