Papas Rellenas
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2591
Papas Rellenas to rodzaj krokietów pochodzący z kuchni chilijskiej. Masa ziemniaczana nadziewana jest głównie mięsem mielonym z cebulą, jajkami oraz przyprawami, a następnie smażona w głębokim oleju.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g miksu sałat
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- Na farsz:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 100 g rodzynek
- 3 jajka gotowane
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Miks sałat umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą.
Przygotować farsz: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić je na małe kawałeczki. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojony czosnek z cebulą. Oba składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno papryczkę chili, mielony kminek i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego mięso mielone i sparzone wcześniej rodzynki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia i lekko przestudzić. Jajka gotowane obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać mięsa ze składnikami.
Całość dobrze wymieszać i uformować z tego małe kulki ręcznie. Kulki te oblepić tłuczonymi ziemniakami, obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Wszystko smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz z sałatami.
Przygotować farsz: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić je na małe kawałeczki. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojony czosnek z cebulą. Oba składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno papryczkę chili, mielony kminek i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego mięso mielone i sparzone wcześniej rodzynki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia i lekko przestudzić. Jajka gotowane obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać mięsa ze składnikami.
Całość dobrze wymieszać i uformować z tego małe kulki ręcznie. Kulki te oblepić tłuczonymi ziemniakami, obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Wszystko smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz z sałatami.
Komentarze (0)