
Łosoś nadziewany
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1855

Składniki:
- 300 g filetów z wędzonego łososia
- 30 g zielonych szparagów
- 5 marchewek
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 cebula
- 1 mango
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mango umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonego mango dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, po czym składniki zalać sokiem cytrynowym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Połowę z wymieszanych składników przełożyć do szklanki, a druga połowę pozostawić do nadziania łososia.
Marchew obrać zw skóry i razem ze szparagami zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu składniki podzielić na dwie połowy. Jedną dodać do pokrojonego wcześniej mango w szklance, a drugą pokroić w kostkę i pozostawić do nadziania ryby.
Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry i zrolować je. Powstałe rulony spiąć małymi wykałaczkami i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pozostawione wszystkie składniki do nadziania ryby, doprawić do smaku pieprzem oraz sola, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez kolejne 1,5 minuty. Uduszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do spiętej wykałaczkami ryby.
Chleb czerstwy pozbawić skórek, rozkruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do czasu, aż się przyrumieni, wtedy ściągnąć z ognia i posypać nim potrawę.
Marchew obrać zw skóry i razem ze szparagami zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu składniki podzielić na dwie połowy. Jedną dodać do pokrojonego wcześniej mango w szklance, a drugą pokroić w kostkę i pozostawić do nadziania ryby.
Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry i zrolować je. Powstałe rulony spiąć małymi wykałaczkami i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pozostawione wszystkie składniki do nadziania ryby, doprawić do smaku pieprzem oraz sola, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez kolejne 1,5 minuty. Uduszone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć do spiętej wykałaczkami ryby.
Chleb czerstwy pozbawić skórek, rozkruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do czasu, aż się przyrumieni, wtedy ściągnąć z ognia i posypać nim potrawę.
Komentarze (0)