Tarta z malinami, limonką i bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2336
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 limonki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka malin
- Na ciasto:
- 120 masła
- 100 g cukru
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Maliny umyć i osączyć z wody. Limonki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. Następnie wbić do tego jajka, dodać pokrojone drobno masło i wyrobić elastyczne ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm Rozwałkowane przełożyć do wysmarowaną masłem formy do pieczenia, a na dno ciasta wyłożyć plastry pokrojonej limonki (dwa z nich pozostawić do dekoracji ciasta). Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i formy, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, a następnie nałożyć ją na upieczone ciasto. Wszystko udekorować malinami oraz pozostawionymi plastrami limonki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. Następnie wbić do tego jajka, dodać pokrojone drobno masło i wyrobić elastyczne ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm Rozwałkowane przełożyć do wysmarowaną masłem formy do pieczenia, a na dno ciasta wyłożyć plastry pokrojonej limonki (dwa z nich pozostawić do dekoracji ciasta). Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i formy, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, a następnie nałożyć ją na upieczone ciasto. Wszystko udekorować malinami oraz pozostawionymi plastrami limonki.
Komentarze (0)