Tarta z malinami, limonką i bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2128
Tarta z malinami, limonką i bitą śmietaną
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 limonki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka malin
  • Na ciasto:
  • 120 masła
  • 100 g cukru
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Maliny umyć i osączyć z wody. Limonki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. Następnie wbić do tego jajka, dodać pokrojone drobno masło i wyrobić elastyczne ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm Rozwałkowane przełożyć do wysmarowaną masłem formy do pieczenia, a na dno ciasta wyłożyć plastry pokrojonej limonki (dwa z nich pozostawić do dekoracji ciasta). Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i formy, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, a następnie nałożyć ją na upieczone ciasto. Wszystko udekorować malinami oraz pozostawionymi plastrami limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów