Pizza z karczochami, papryka i oliwkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2511
Składniki:
- 15 g karczochów
- 5 dag grzybów shitake
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka czarnych oliwek
- Na ciasto:
- 40 g maki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżka mleka
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Karczochy i paprykę umyć i osączyć z wody. Karczochy pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, karczochy, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli.
Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem, 2 łyżkami letniej wody i odstawić na 15 minut. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże, sól oraz letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Potem dodać do tego oliwę i jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą blachy do pieczenia, wyłożyć na to karczochy z cebulą, pokrojoną paprykę i oliwki. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st. na rumiany kolor. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem, 2 łyżkami letniej wody i odstawić na 15 minut. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże, sól oraz letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Potem dodać do tego oliwę i jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą blachy do pieczenia, wyłożyć na to karczochy z cebulą, pokrojoną paprykę i oliwki. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st. na rumiany kolor. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)