Chleb słonecznikowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2431
Składniki:
- 300 ml letniej wody
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki razowej
- 50 g kaszy manny
- 40 g łuskanego słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z solą oraz letnią wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 7 minut. Następnie mąkę pszenną zmieszać z mąką razową i kaszą manną. Potem wlać do tego roztarte drożdże, dodać masło i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do miski, nakryć wilgotną ściereczką i trzymać przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, dodając do tego łuskany słonecznik i przełożyć je do odpowiedniej formy do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 45 minut.
Komentarze (0)