Kurczak po koreańsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3671
Kurczak po koreańsku
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki pasty chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki przyprawy mirin
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula dymka
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Sałatę lodową podzielić na liście i przełożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i wyłożyć na sałatę. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Pastę chili zmieszać z olejem sezamowym, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, przyprawą mirin, imbirem, pieprzem, cukrem i solą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać do nich pokrojone mięso. Całość odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, przełożyć na rozgrzaną patelnię i dusić do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Danie posypać pokrojoną dymką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów