Kurczak po koreańsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3749
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki pasty chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki przyprawy mirin
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula dymka
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki cukru
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Sałatę lodową podzielić na liście i przełożyć na talerz. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i wyłożyć na sałatę. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Pastę chili zmieszać z olejem sezamowym, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, przyprawą mirin, imbirem, pieprzem, cukrem i solą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać do nich pokrojone mięso. Całość odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, przełożyć na rozgrzaną patelnię i dusić do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Danie posypać pokrojoną dymką.
Komentarze (0)