Taquitos z kurczaka, sera i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4053
Taquitos z kurczaka, sera i awokado
fot. moonlightbulb / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego sera cheddar
  • 20 g sera Pepper Jack
  • 5 g rodzynek
  • 4 placki tortilli
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, awokado oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, rozdrobnić ni przełożyć do miski. Szalotki oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do rozkruszonego mięsa. Do tego pokruszony drobno ser Pepper Jack, cheddar, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na placki tortilli i dokładnie zawinąć w rulony. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do malaksera. Potem dodać do tego sparzone wrzątkiem rodzynki, wlać oliwę z oliwek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów