Taquitos z kurczaka, sera i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4053
Składniki:
- 20 g tartego sera cheddar
- 20 g sera Pepper Jack
- 5 g rodzynek
- 4 placki tortilli
- 2 piersi z kurczaka
- 2 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, awokado oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, rozdrobnić ni przełożyć do miski. Szalotki oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do rozkruszonego mięsa. Do tego pokruszony drobno ser Pepper Jack, cheddar, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na placki tortilli i dokładnie zawinąć w rulony. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i przełożyć do malaksera. Potem dodać do tego sparzone wrzątkiem rodzynki, wlać oliwę z oliwek i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę dodać do potrawy.
Komentarze (0)