Sałatka z dyni i sera
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 955
Składniki:
- 800 g miąższu z dyni piżmowej
- 400 g sera Gorgonzola
- 200 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 4 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- pęczek sałaty strzępiastej
- szczypta mielonych goździków
Opis przygotowania:
Sałatę strzępiastą umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę, przełożyć go na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, oprószyć mielonymi goździkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Dynię piec przez 7-10 minut, po czym wyciągnąć ją i dodać do sałaty na talerzu. Dodać do tego również pokruszony na małe kawałki ser gorgonzola. Całość posypać tłuczonymi orzechami laskowymi i polać miodem.
Komentarze (0)