Sałatka z dyni i sera

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 955
Sałatka z dyni i sera
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g miąższu z dyni piżmowej
  • 400 g sera Gorgonzola
  • 200 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • pęczek sałaty strzępiastej
  • szczypta mielonych goździków

Opis przygotowania:

Sałatę strzępiastą umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na talerz. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę, przełożyć go na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, oprószyć mielonymi goździkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Dynię piec przez 7-10 minut, po czym wyciągnąć ją i dodać do sałaty na talerzu. Dodać do tego również pokruszony na małe kawałki ser gorgonzola. Całość posypać tłuczonymi orzechami laskowymi i polać miodem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów