Raisin Scones
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1496
Składniki:
- 20 g rodzynek
- 2 szklanki wrzącej wody
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki maślanki
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do wymieszanych składników wlać maślankę, wbić jajka i całość dokładnie wyrobić łyżką. Do wyrobionych składników wsypać sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Następnie z całości uformować ręcznie małe kulki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do wymieszanych składników wlać maślankę, wbić jajka i całość dokładnie wyrobić łyżką. Do wyrobionych składników wsypać sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Następnie z całości uformować ręcznie małe kulki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)