Pomidory w cieście z jabłkiem i sosem czosnkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2560
Składniki:
- 200 ml śmietany 18%
- 3 zielone pomidory
- 2 czerwone pomidory
- 2 jabłka słodkie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Pomidory i jabłka umyć. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i razem z pomidorami pokroić w kostkę. Następnie oprószyć cynamonem, szczyptą soli, pieprzu, cukru i pozostawić na 15 minut.
W tym czasie przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej składniki i dokładnie wymieszać. Następnie łyżką przekładać na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos czosnkowy: obrać czosnek i zmiażdżyć praską. Dodać do niego majonez, śmietanę, szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć do małych miseczek.
Całość podawać na jednym talerzu.
W tym czasie przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej składniki i dokładnie wymieszać. Następnie łyżką przekładać na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos czosnkowy: obrać czosnek i zmiażdżyć praską. Dodać do niego majonez, śmietanę, szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć do małych miseczek.
Całość podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)