Omlet z liśćmi akacji i sosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 692
Omlet z liśćmi akacji i sosem
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 100 ml sosu słodko kwaśnego z ananasem
  • 6 jaj
  • 1 garść liści akacji
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Liście akacji sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzepać trzepaczką. Rozgrzać mocno olej na patelni, dodać do niego liście akacji i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego roztrzepane wcześniej jajka. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów