Gulasz warzywny z grzybami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 971
Składniki:
- 400 g świeżych podgrzybków
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki oleju
- 2 zielone małe cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielona selera
Opis przygotowania:
Podgrzybki, cukinię, natkę selera oraz fasolkę umyć i odsączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, pokroić na połowy, po czym wrzucić ją do rondla z 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i zostawić jedynie 0,5 szklanki wywaru z jej gotowania.
Podgrzybki dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej podgrzybki, oprószyć je suszonym tymiankiem i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną cukinię i ugotowaną fasolkę szparagową.
Całość podlać wodą z gotowanej fasolki, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować zielona natka selera.
Podgrzybki dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej podgrzybki, oprószyć je suszonym tymiankiem i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną cukinię i ugotowaną fasolkę szparagową.
Całość podlać wodą z gotowanej fasolki, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować zielona natka selera.
Komentarze (0)