Gulasz warzywny z grzybami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 971
Gulasz warzywny z grzybami
fot. Dream79 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g świeżych podgrzybków
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 zielone małe cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielona selera

Opis przygotowania:

Podgrzybki, cukinię, natkę selera oraz fasolkę umyć i odsączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek, pokroić na połowy, po czym wrzucić ją do rondla z 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i zostawić jedynie 0,5 szklanki wywaru z jej gotowania.

Podgrzybki dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej podgrzybki, oprószyć je suszonym tymiankiem i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojoną cukinię i ugotowaną fasolkę szparagową.

Całość podlać wodą z gotowanej fasolki, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry, wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, całość ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować zielona natka selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów