Penne z sosem wódkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 955
Penne z sosem wódkowym
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 łyżka czarnych oliwek w zalewie
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • sól
  • Sos:
  • 50 ml czystej wódki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Bazylię umyć i osączyć z wody. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu wlać do tego wódkę , wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego koncentrat pomidorowy, starty parmezan i dusić przez kolejną minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na makaron na talerzu.

Wszystko posypać świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów