Penne z sosem wódkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1166
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 łyżka czarnych oliwek w zalewie
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól
- Sos:
- 50 ml czystej wódki
- 2 łyżki masła
- 2 szalotki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i osączyć z wody. Makaron penne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu wlać do tego wódkę , wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego koncentrat pomidorowy, starty parmezan i dusić przez kolejną minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na makaron na talerzu.
Wszystko posypać świeżą bazylią.
Przygotować sos: szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu wlać do tego wódkę , wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego koncentrat pomidorowy, starty parmezan i dusić przez kolejną minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować. Potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na makaron na talerzu.
Wszystko posypać świeżą bazylią.
Komentarze (0)