Tani piernik

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3382
Tani piernik
fot. Svadilfari / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 opakowania sztucznego miodu
  • 1 szklanka mocnej kawy mielonej
  • 3 szklanki maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 torebki zapachów do piernika
  • 5 orzechów włoskich tłuczonych
  • 5 dkg rodzynek
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • bułka tarta

Opis przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Po jednym żółtku dodawać do margaryny cały czas ucierając. Zagotować kawę w 2 szklankach wody, a we wrzątku rozpuścić miód i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą dodać do utartej margaryny jednocześnie wlewając kawę z miodem. Wszystko dobrze rozetrzeć. Białka ubić na pianę i dodawać powoli do roztartej masy. Do całości dodać orzechy, rodzynki i wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, obsypać bułka tartą i wyłożyć na nią masę. Ciasto piec w piekarniku w temperaturze do 160 stopni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów