Tani piernik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3382
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/2 opakowania sztucznego miodu
- 1 szklanka mocnej kawy mielonej
- 3 szklanki maki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 torebki zapachów do piernika
- 5 orzechów włoskich tłuczonych
- 5 dkg rodzynek
- tłuszcz do smarowania blachy
- bułka tarta
Opis przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Po jednym żółtku dodawać do margaryny cały czas ucierając. Zagotować kawę w 2 szklankach wody, a we wrzątku rozpuścić miód i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą dodać do utartej margaryny jednocześnie wlewając kawę z miodem. Wszystko dobrze rozetrzeć. Białka ubić na pianę i dodawać powoli do roztartej masy. Do całości dodać orzechy, rodzynki i wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, obsypać bułka tartą i wyłożyć na nią masę. Ciasto piec w piekarniku w temperaturze do 160 stopni.
Komentarze (0)