Berner Honiglebkuchen - piernik szwajcarski
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2292
Składniki:
- 500 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 500 g mąki pszennej
- 125 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g mielonych migdałów
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3 mielone goździki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Lukier:
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 1 szklanka cukru pudru
- 1 kropla czerwonego barwnika spożywczego
- Dekoracje:
- 2 łyżki łuskanych migdałów
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: miód, cukier oraz masło przełożyć do jednego rondla i podgrzewać na średnim ogniu do chwili rozpuszczenia się składników, mieszając od czasu do czasu. Mąkę przespać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami, goździkami, cynamonem oraz mielonymi migdałami. Do wymieszanych składników wlać rozpuszczone składniki z miodem. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do całości. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem, po czym dodać do tego kandyzowana skórkę z pomarańczy oraz cytryny. Całość dokładnie wymieszać, przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze wyrównać łopatką. Następnie udekorować całymi migdałami, wysmarować miodem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do niego sok cytrynowy i razem wymieszać. Po wymieszaniu odebrać 1 łyżeczkę i wymieszać ją z czerwonym barwnikiem spożywczym. Następnie gotowym lukrem białym i czerwonym udekorować przygotowane wcześniej ciasto.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do niego sok cytrynowy i razem wymieszać. Po wymieszaniu odebrać 1 łyżeczkę i wymieszać ją z czerwonym barwnikiem spożywczym. Następnie gotowym lukrem białym i czerwonym udekorować przygotowane wcześniej ciasto.
Komentarze (0)