Berner Honiglebkuchen - piernik szwajcarski

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2292
Berner Honiglebkuchen - piernik szwajcarski
fot. simonida / elements.envato.com

Składniki:

  • 500 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g mielonych migdałów
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 3 mielone goździki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Lukier:
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kropla czerwonego barwnika spożywczego
  • Dekoracje:
  • 2 łyżki łuskanych migdałów
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: miód, cukier oraz masło przełożyć do jednego rondla i podgrzewać na średnim ogniu do chwili rozpuszczenia się składników, mieszając od czasu do czasu. Mąkę przespać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami, goździkami, cynamonem oraz mielonymi migdałami. Do wymieszanych składników wlać rozpuszczone składniki z miodem. Jajka roztrzepać widelcem i dodać do całości. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem, po czym dodać do tego kandyzowana skórkę z pomarańczy oraz cytryny. Całość dokładnie wymieszać, przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze wyrównać łopatką. Następnie udekorować całymi migdałami, wysmarować miodem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do niego sok cytrynowy i razem wymieszać. Po wymieszaniu odebrać 1 łyżeczkę i wymieszać ją z czerwonym barwnikiem spożywczym. Następnie gotowym lukrem białym i czerwonym udekorować przygotowane wcześniej ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów