Sinangag (ryż z czosnkiem)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2547
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Połowę pokrojonego czosnku przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zeszklić, a drugą połowę czosnku pozostawić. Do zeszklonego czosnku dodać masło, rozpuścić je, po czym wsypać ryż, zalać sosem sojowym i wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i dodać druga połowę pokrojonego wcześniej czosnku. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu o miękkości ryżu. Wówczas ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, posypać tartą gałką muszkatołową i pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)