Sinangag (ryż z czosnkiem)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2547
Sinangag (ryż z czosnkiem)
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Połowę pokrojonego czosnku przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zeszklić, a drugą połowę czosnku pozostawić. Do zeszklonego czosnku dodać masło, rozpuścić je, po czym wsypać ryż, zalać sosem sojowym i wymieszać. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i dodać druga połowę pokrojonego wcześniej czosnku. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu o miękkości ryżu. Wówczas ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, posypać tartą gałką muszkatołową i pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów