Pudding chlebowy z rumem i bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2004
Pudding chlebowy z rumem i bitą śmietaną
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml ciemnego rumu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 10 g rodzynek
  • 10 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przesypać do miski. Chleb tostowy pokruszyć na drobne kawałki i dodać do rodzynek. Wsypać do tego kandyzowaną skórkę cytrynową oraz mielone goździki i zalać rumem. Dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem. Następnie jajka wbić do rondla, roztrzepać je z cukrem i zalać całość w naczyniu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez 25 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć na przestudzony pudding.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów