Pudding chlebowy z rumem i bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2004
Składniki:
- 100 ml ciemnego rumu
- 100 ml śmietany kremówki
- 10 g rodzynek
- 10 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przesypać do miski. Chleb tostowy pokruszyć na drobne kawałki i dodać do rodzynek. Wsypać do tego kandyzowaną skórkę cytrynową oraz mielone goździki i zalać rumem. Dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, wysmarowanego masłem. Następnie jajka wbić do rondla, roztrzepać je z cukrem i zalać całość w naczyniu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez 25 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć na przestudzony pudding.
Komentarze (0)