Piernik z rodzynkami i porzeczkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1022
Piernik z rodzynkami i porzeczkami
fot. prosto_juli (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g mrożonych czarnych porzeczek
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka 2%
  • 200 g rodzynek
  • 200 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 130 g brązowego cukru
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Polewa:
  • 300 g białej czekolady

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Do rondla wlać mleko i zagotować je na średnim ogniu. Następnie zagotowane mleko ściągnąć z ognia, wlać do tego miód, wsypać do tego sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kakao, proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami. Masło utrzeć z brązowym cukrem na jednolitą masę, po czym wbić do tego po jednym jajku i ponownie utrzeć. Do utartej masy wlać połowę zagotowanego wcześniej mleka, wsypać do tego połowę wymieszanych wcześniej składników z mąką i zmiksować mikserem. Wsypać do tego pozostałe składniki z mąką, wlać drugą połowę zagotowanego mleka i wszystko ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki, wymieszać, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto się do niego się przylepia, to należy piec je dalej). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przełożyć na talerz i przestudzić.

Przygotować polewę: czekoladę białą połamać na drobne kawałeczki, przesypać je do miski i zalać olejem kokosowym. Postawić to na małym ogniu i rozpuścić to na płynna masę. Gotową masę czekoladową wymieszać, ściągnąć z ognia i polać nią ciasto. Wszystko posypać mrożonymi porzeczkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów