Piernik z rodzynkami i porzeczkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1022
Składniki:
- 250 g mrożonych czarnych porzeczek
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 220 ml mleka 2%
- 200 g rodzynek
- 200 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 130 g brązowego cukru
- 130 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Polewa:
- 300 g białej czekolady
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Do rondla wlać mleko i zagotować je na średnim ogniu. Następnie zagotowane mleko ściągnąć z ognia, wlać do tego miód, wsypać do tego sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszać. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kakao, proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawami. Masło utrzeć z brązowym cukrem na jednolitą masę, po czym wbić do tego po jednym jajku i ponownie utrzeć. Do utartej masy wlać połowę zagotowanego wcześniej mleka, wsypać do tego połowę wymieszanych wcześniej składników z mąką i zmiksować mikserem. Wsypać do tego pozostałe składniki z mąką, wlać drugą połowę zagotowanego mleka i wszystko ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki, wymieszać, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli ciasto się do niego się przylepia, to należy piec je dalej). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przełożyć na talerz i przestudzić.
Przygotować polewę: czekoladę białą połamać na drobne kawałeczki, przesypać je do miski i zalać olejem kokosowym. Postawić to na małym ogniu i rozpuścić to na płynna masę. Gotową masę czekoladową wymieszać, ściągnąć z ognia i polać nią ciasto. Wszystko posypać mrożonymi porzeczkami.
Przygotować polewę: czekoladę białą połamać na drobne kawałeczki, przesypać je do miski i zalać olejem kokosowym. Postawić to na małym ogniu i rozpuścić to na płynna masę. Gotową masę czekoladową wymieszać, ściągnąć z ognia i polać nią ciasto. Wszystko posypać mrożonymi porzeczkami.
Komentarze (0)