Piernik z lodami w karmelu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2130
Składniki:
- 400 g lodów waniliowych
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 10 g tłuczonych orzechów włoskich
- 5 g rodzynek
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 szklanka miodu lipowego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka gotowej przyprawy do pierników
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta.
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej do posypania blachy
- Karmel:
- 200 ml śmietany 30%
- 120 g cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: miód podgrzać na średnim ogniu, aby był płynny. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę mikserem, a żółtka utrzeć z cukrem oraz roztopionym masłem na jednolitą masę. Do masy wlać roztopiony miód, dodać przyprawę do pierników, po czym wsypać mąkę zmieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek, rodzynki, tłuczone orzechy włoskie, startą skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszane przełożyć do blachy do pieczenia wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż zacznie się karmelizować. Cukru na patelni w czasie podgrzewania nie mieszać. Kiedy cukier nam się rozpuści i będzie miał bursztynowe zabarwienie, wlać połowę śmietany i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wlać pozostałą śmietanę, ponownie wymieszać i gotować całość przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie wymieszać i lekko przestudzić.
Następnie na upieczone wcześniej ciasto nałożyć po jednej gałce lodów waniliowych i całość polać karmelem.
Przygotować karmel: cukier przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż zacznie się karmelizować. Cukru na patelni w czasie podgrzewania nie mieszać. Kiedy cukier nam się rozpuści i będzie miał bursztynowe zabarwienie, wlać połowę śmietany i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wlać pozostałą śmietanę, ponownie wymieszać i gotować całość przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie wymieszać i lekko przestudzić.
Następnie na upieczone wcześniej ciasto nałożyć po jednej gałce lodów waniliowych i całość polać karmelem.
Komentarze (0)