Tangyuan dyniowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 982
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g miąższu z dyni
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g białego sera twarogowego
- 3 łyżki czarnego sezamu
- sól
- Syrop:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Miąższ z dyni zmiksować na jednolitą masę, a po zmiksowaniu dodać go wymieszanych składników. Całość zalać wodą, po czym wyrobić z tego gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim szklanką krążki.
Przygotować farsz: fasolę czerwoną odsączyć z zalewy i przesypać do miksera. Wsypać do niej czarny sezam i ser twarogowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, zmiksować i nałożyć to łyżeczką na połowę krążków z ciasta. Pozostałą połowę krążków pozostawić do nakrycia całości. Wszystko nakryć pozostałymi krążkami z ciasta i uformować z tego ręcznie małe kulki. Uformowane kulki wrzucić do rondla z gotującą się 1,5 l wody i gotować je przez 3 minuty. Po ugotowaniu kulki wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć je na talerz.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do tego cukier, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie gotowy syrop ściągnąć z ognia i zalać nim ugotowane wcześniej kulki na talerzu.
Przygotować farsz: fasolę czerwoną odsączyć z zalewy i przesypać do miksera. Wsypać do niej czarny sezam i ser twarogowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, zmiksować i nałożyć to łyżeczką na połowę krążków z ciasta. Pozostałą połowę krążków pozostawić do nakrycia całości. Wszystko nakryć pozostałymi krążkami z ciasta i uformować z tego ręcznie małe kulki. Uformowane kulki wrzucić do rondla z gotującą się 1,5 l wody i gotować je przez 3 minuty. Po ugotowaniu kulki wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć je na talerz.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do tego cukier, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie gotowy syrop ściągnąć z ognia i zalać nim ugotowane wcześniej kulki na talerzu.
Komentarze (0)