Tangyuan dyniowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 782
Tangyuan dyniowy
fot. cherrylet (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • sól
  • Syrop:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Miąższ z dyni zmiksować na jednolitą masę, a po zmiksowaniu dodać go wymieszanych składników. Całość zalać wodą, po czym wyrobić z tego gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim szklanką krążki.

Przygotować farsz: fasolę czerwoną odsączyć z zalewy i przesypać do miksera. Wsypać do niej czarny sezam i ser twarogowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, zmiksować i nałożyć to łyżeczką na połowę krążków z ciasta. Pozostałą połowę krążków pozostawić do nakrycia całości. Wszystko nakryć pozostałymi krążkami z ciasta i uformować z tego ręcznie małe kulki. Uformowane kulki wrzucić do rondla z gotującą się 1,5 l wody i gotować je przez 3 minuty. Po ugotowaniu kulki wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć je na talerz.

Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do tego cukier, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie gotowy syrop ściągnąć z ognia i zalać nim ugotowane wcześniej kulki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów