Pudding dyniowy z jabkami i śliwkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1621
Pudding dyniowy z jabkami i śliwkami
fot. Paul Miller / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 śliwek renklod
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1 skórka z mandarynki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Na pudding dyniowy:
  • 200 g miąższu z dyni
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól

Opis przygotowania:

Owoce, dynię oraz miętę umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Starte wymieszać z 1 łyżką cukru i odstawić. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na drobne kawałki, po czym zmiksować z jedną łyżką cukru mikserem i również odstawić na bok. Skórkę z mandarynki sparzyć jedną szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować pudding z dyni: miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę, oprószyć szczyptą soli, potem zalać 2 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Potem ściągnąć z ognia. Dodać do tego mąkę, cukier, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowaną masę przełożyć na żaroodporny talerz, po czym dodać do tego zmiksowane śliwki, jabłka i skórkę z mandarynki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez 15 minut. Gotowy pudding wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, posypać mielonym cynamonem i udekorować gałązkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów