Pudding dyniowy z jabkami i śliwkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2196
Składniki:
- 6 śliwek renklod
- 2 łyżki cukru
- 2 jabłka
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1 skórka z mandarynki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Na pudding dyniowy:
- 200 g miąższu z dyni
- 120 ml śmietany kremówki
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
Opis przygotowania:
Owoce, dynię oraz miętę umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Starte wymieszać z 1 łyżką cukru i odstawić. Śliwki pozbawić pestek, pokroić na drobne kawałki, po czym zmiksować z jedną łyżką cukru mikserem i również odstawić na bok. Skórkę z mandarynki sparzyć jedną szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować pudding z dyni: miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę, oprószyć szczyptą soli, potem zalać 2 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Potem ściągnąć z ognia. Dodać do tego mąkę, cukier, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowaną masę przełożyć na żaroodporny talerz, po czym dodać do tego zmiksowane śliwki, jabłka i skórkę z mandarynki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez 15 minut. Gotowy pudding wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, posypać mielonym cynamonem i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Przygotować pudding z dyni: miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę, oprószyć szczyptą soli, potem zalać 2 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Potem ściągnąć z ognia. Dodać do tego mąkę, cukier, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowaną masę przełożyć na żaroodporny talerz, po czym dodać do tego zmiksowane śliwki, jabłka i skórkę z mandarynki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez 15 minut. Gotowy pudding wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, posypać mielonym cynamonem i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Komentarze (0)