Suflet dyniowy z mięsem i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1752
Suflet dyniowy z mięsem i ryżem
fot. krysaia / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g miąższu z dyni
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i zetrzeć do miski na drobnej tarce jarzynowej. Jajka wbić do miski z tartym miąższem dyni, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać do odpowiednich foremek do ciasta. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do smażonych składników mięso mielone i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i przełożyć do foremek na ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili zarumienienia się składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów