Suflet dyniowy z mięsem i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1752
Składniki:
- 250 g miąższu z dyni
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Marchew umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i zetrzeć do miski na drobnej tarce jarzynowej. Jajka wbić do miski z tartym miąższem dyni, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać do odpowiednich foremek do ciasta. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do smażonych składników mięso mielone i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i przełożyć do foremek na ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili zarumienienia się składników.
Komentarze (0)