Serniczki z jagodami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2105
Składniki:
- 20 ml polewy truskawkowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka jagód
- kwiaty margaretek do dekoracji
- Na ciasto:
- 500 g twarogu śmietankowego
- 200 g herbatników
- 120 g cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 starta skorka cytrynowa
- 3 jajka
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wymieszanymi składnikami wyłożyć dno odpowiednich foremek na ciasto. Potem posypać je mielonymi migdałami. Twaróg śmietankowy wymieszać z mąką ziemniaczaną, ekstraktem waniliowym i cukrem. Wbić do tego jajka i dokładnie rozetrzeć. Roztartymi składnikami napełnić foremki do ciasta z powyższymi składnikami. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 40 minut Upieczone wyciągnąć z piekarnika i foremek, wyłożyć na talerz i przestudzić. Na przestudzone ciasto wylać polewę truskawkową i dodać do tego umyte oraz osączone z wody jagody. Wszystko udekorować kwiatkami margaretek i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)