Deser czekoladowo-dyniowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 850
Składniki:
- 400 g miąższu z dyni
- 400 g mlecznej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki
- 200 g granoli orzechowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Czekoladę mleczną pokruszyć na drobne kawałki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady dodać pokrojony drobno miąższ z dyni. Oba składniki razem zmiksować mikserem na jednolitą masę tak, aby nie było żadnych grudek. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Masę wyłożyć do pucharków deserowych, a na nią ubitą pianę i posypać granolą orzechową. Następnie ponownie dodać do tego masę czekoladowo-budyniową i kolejną porcję ubitej wcześniej piany. Wierzch posypać mielonym cynamonem.
Komentarze (0)