Zupa dwukolorowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3181
Zupa dwukolorowa
fot. qdrips / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na żółtą zupę:
  • 2 żółte papryki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz biały
  • Na czerwoną zupę:
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka kminku

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować żółtą zupę: ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Do ziemniaków dodać pozbawioną nasion oraz pokrojoną drobno paprykę żółtą, obrany i pokrojony drobno czosnek, cebulę oraz curry. Zalać dwoma szklankami bulionu warzywnego i gotować do miękkości składników. Całość doprawić do smaku pieprzem białym oraz solą i dokładnie wymieszać. Następnie po ugotowaniu zmiksować wszystkie składniki i trzymać w ciepłym miejscu.

Przygotować czerwoną zupę: do drugiego garnka wlać bulion warzywny. Dodać do niego czerwona paprykę pozbawioną nasion oraz pokrojoną drobną w kostkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek, marchew i gotować do miękkości składników. W połowie gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i zagotować. Po zagotowaniu zmiksować mikserem. Obie zupy powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Talerz położyć na stole, po czym trzymając w rękach dwie chochelki nabrać obie zupy z dwóch garnków jednocześnie i razem przelać na talerz. Wszystko posypać kminkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów