Zupa dwukolorowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3482
Składniki:
- Na żółtą zupę:
- 2 żółte papryki
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz biały
- Na czerwoną zupę:
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżka kminku
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować żółtą zupę: ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Do ziemniaków dodać pozbawioną nasion oraz pokrojoną drobno paprykę żółtą, obrany i pokrojony drobno czosnek, cebulę oraz curry. Zalać dwoma szklankami bulionu warzywnego i gotować do miękkości składników. Całość doprawić do smaku pieprzem białym oraz solą i dokładnie wymieszać. Następnie po ugotowaniu zmiksować wszystkie składniki i trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować czerwoną zupę: do drugiego garnka wlać bulion warzywny. Dodać do niego czerwona paprykę pozbawioną nasion oraz pokrojoną drobną w kostkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek, marchew i gotować do miękkości składników. W połowie gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i zagotować. Po zagotowaniu zmiksować mikserem. Obie zupy powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Talerz położyć na stole, po czym trzymając w rękach dwie chochelki nabrać obie zupy z dwóch garnków jednocześnie i razem przelać na talerz. Wszystko posypać kminkiem.
Przygotować czerwoną zupę: do drugiego garnka wlać bulion warzywny. Dodać do niego czerwona paprykę pozbawioną nasion oraz pokrojoną drobną w kostkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek, marchew i gotować do miękkości składników. W połowie gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem i zagotować. Po zagotowaniu zmiksować mikserem. Obie zupy powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Talerz położyć na stole, po czym trzymając w rękach dwie chochelki nabrać obie zupy z dwóch garnków jednocześnie i razem przelać na talerz. Wszystko posypać kminkiem.
Komentarze (0)