Tamales z sałatką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1941
Składniki:
- 8 liści z kukurydzy
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 2,5 szklanki białej mąki kukurydzianej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 300 mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 strąki suszonej papryki chili
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru szczypta soli
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
Opis przygotowania:
Warzywa oraz liście kukurydzy umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składnikowe dodać masło, wlać kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, podsypać mąką i rozwałkować je na grubość 5 mm.
Przygotować nadzienie: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Suszoną paprykę chili sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Pokrojoną paprykę wraz z czosnkiem przełożyć razem na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wówczas ściągnąć z ognia i nałożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto.
Ciasto wraz z nadzieniem zwinąć w rulony, a następnie całość zawinąć w liście kukurydziane. Wszystko dobrze zawiązać i przełożyć na sito naczynia naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Składniki na sicie w naczyniu, od chwili zagotowania wody, gotować przez 15 minut, po czym ściągnąć je z sita i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: kapustę pokroić w cienką słomkę do miski. Ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonej kapusty. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, dokładnie wymieszać, dodać do potrawy i posypać mielonym kminem rzymskim.
Przygotować nadzienie: czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Suszoną paprykę chili sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Pokrojoną paprykę wraz z czosnkiem przełożyć razem na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wówczas ściągnąć z ognia i nałożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto.
Ciasto wraz z nadzieniem zwinąć w rulony, a następnie całość zawinąć w liście kukurydziane. Wszystko dobrze zawiązać i przełożyć na sito naczynia naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Składniki na sicie w naczyniu, od chwili zagotowania wody, gotować przez 15 minut, po czym ściągnąć je z sita i wyłożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: kapustę pokroić w cienką słomkę do miski. Ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonej kapusty. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukru, dokładnie wymieszać, dodać do potrawy i posypać mielonym kminem rzymskim.
Komentarze (0)