Boczek z karmelem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2716
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 2 łyżki syropu kukurydzianego
- 2 łyżki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 12 %
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia, osaczyć z wytworzonego tłuszczu i przełożyć na talerzyk. Do stopionego tłuszczu z boczku wsypać sól koszerną, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie cukier przesypać do rondla, zalać do 2 łyżkami wody, syropu kukurydzianego i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i całość gotować, aż składniki zmienia kolor na złoty. Wówczas należy wlać do tego wymieszaną wcześniej śmietanę z tłuszczem i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Wszystko wstawić do lodówki i pozostawić do zakrzepnięcia składników. Po wyciągnięciu z lodówki pokroić ostrym nożem na małe kawałki i posypać usmażonym wcześniej boczkiem.
Komentarze (0)