Tajskie sushi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3252
Składniki:
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 opakowanie glonów nori
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki keczupu
- Na marynatę:
- 3 łyżki ostu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki gotowego sosu mirin
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Ryż dobrze opłukać i ugotować w 1 szklance wody, aby została całkowicie wchłonięta. Następnie przygotować marynatę: Ocet ryżowy zmieszać z cukrem, solą, sosem mirin, dobrze wymieszać i wlać do ryżu. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Ogórka umyć, obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Glony nori sparzyć wrzątkiem i rozłożyć na stole. Nabrać łyżką wymieszany ryż, włożyć w jego środek po 4 słomki ogórka, zlepić w ręku owalny kształt, nałożyć glony nori i zawijać. Przed końcem zawinięcia włożyć szczypiorek, glony zawinąć, polać keczupem i posypać mielonym imbirem.
Komentarze (0)