Tajskie sushi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3028
Tajskie sushi
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 opakowanie glonów nori
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki keczupu
  • Na marynatę:
  • 3 łyżki ostu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki gotowego sosu mirin
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Ryż dobrze opłukać i ugotować w 1 szklance wody, aby została całkowicie wchłonięta. Następnie przygotować marynatę: Ocet ryżowy zmieszać z cukrem, solą, sosem mirin, dobrze wymieszać i wlać do ryżu. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Ogórka umyć, obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Glony nori sparzyć wrzątkiem i rozłożyć na stole. Nabrać łyżką wymieszany ryż, włożyć w jego środek po 4 słomki ogórka, zlepić w ręku owalny kształt, nałożyć glony nori i zawijać. Przed końcem zawinięcia włożyć szczypiorek, glony zawinąć, polać keczupem i posypać mielonym imbirem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów