Sushi z tuńczykiem, kawiorem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4837
Sushi z tuńczykiem, kawiorem i awokado
fot. cherrylet / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego tuńczyka
  • 20 dag czerwonego kawioru
  • 10 szt. płatów wodorostu nori
  • 2 owoce awokado
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż dokładnie opłukać, po czym ugotować w 1,5 szklanki lekko osolonej wody i odparować. Do ryżu wlać ocet ryżowy wymieszany z cukrem, dobrze wymieszać i nakryć pokrywką. Liście nori sparzyć wrzątkiem i podzielić na porcje. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Awokado i tuńczyka pokroić w plastry. Pokrojone składniki nałożyć na liście nori, dobrze ścisnąć w ręku, a następnie nałożyć na nie ryż i kawior. Całość uformować ręcznie w prostokąty i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów