Sushi z tuńczykiem, kawiorem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4837
Składniki:
- 40 g wędzonego tuńczyka
- 20 dag czerwonego kawioru
- 10 szt. płatów wodorostu nori
- 2 owoce awokado
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Opis przygotowania:
Ryż dokładnie opłukać, po czym ugotować w 1,5 szklanki lekko osolonej wody i odparować. Do ryżu wlać ocet ryżowy wymieszany z cukrem, dobrze wymieszać i nakryć pokrywką. Liście nori sparzyć wrzątkiem i podzielić na porcje. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w plastry. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Awokado i tuńczyka pokroić w plastry. Pokrojone składniki nałożyć na liście nori, dobrze ścisnąć w ręku, a następnie nałożyć na nie ryż i kawior. Całość uformować ręcznie w prostokąty i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)