Ryż na sushi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3249
Składniki:
- 250 g specjalnego japońskiego ryżu do sushi;
- 2 łyżki octu ryżowego;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
1. Wsypać ryż do sitka i płukać pod bieżącą wodą aż zacznie spływać czysta woda.
2. Wsypać ryż do garnka i dolać 300 ml wody.
2. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
3. Gotowy ryż przełożyć do miski i pozostawić na 15 minut.
4. Przygotować przyprawę: 2 łyżki octu ryżowego wymieszać z cukrem i solą.
5. Dodać przeprawę do ryżu. Dobrze wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką)
6. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ryż jest gotowy!
Możemy przystąpić do robienia sushi :)
2. Wsypać ryż do garnka i dolać 300 ml wody.
2. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
3. Gotowy ryż przełożyć do miski i pozostawić na 15 minut.
4. Przygotować przyprawę: 2 łyżki octu ryżowego wymieszać z cukrem i solą.
5. Dodać przeprawę do ryżu. Dobrze wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką)
6. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ryż jest gotowy!
Możemy przystąpić do robienia sushi :)
Komentarze (0)