Sushi z tuńczykiem
Oceń:
(6 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4047
Składniki:
- 400 g tuńczyka w zalewie własnej
- 200 g kleistego ryżu
- 4 marchewki gotowane
- 4 liście suszonego nori
- 4 ogórki kiszone
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 dojrzałe awokado
- 2 owoce mango
- 1 główka salaty maślanej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka ostu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cytryny
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i odsączyć z wody. Nori sparzyć wrzącą wodą. Marchew przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Ogórki szklarniowe oraz kiszone również pokroić w słomkę. Mango i awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki.
Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wlać do tego ocet ryżowy, wsypać cukier i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć go na liście sałaty. Dodać do niego pokrojone ogórki, owoce i zawinąć w rulon. Zawiniętą sałatę ze składnikami obłożyć ugotowanym wcześniej ryżem i całość zawinąć w liście nori. Wszystko pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć na talerz.
Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wlać do tego ocet ryżowy, wsypać cukier i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć go na liście sałaty. Dodać do niego pokrojone ogórki, owoce i zawinąć w rulon. Zawiniętą sałatę ze składnikami obłożyć ugotowanym wcześniej ryżem i całość zawinąć w liście nori. Wszystko pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)