Sushi z tuńczykiem

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4047
Sushi z tuńczykiem
fot. BBTree2012 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 200 g kleistego ryżu
  • 4 marchewki gotowane
  • 4 liście suszonego nori
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 owoce mango
  • 1 główka salaty maślanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka ostu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cytryny
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i odsączyć z wody. Nori sparzyć wrzącą wodą. Marchew przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Ogórki szklarniowe oraz kiszone również pokroić w słomkę. Mango i awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki.

Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, wlać do tego ocet ryżowy, wsypać cukier i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć go na liście sałaty. Dodać do niego pokrojone ogórki, owoce i zawinąć w rulon. Zawiniętą sałatę ze składnikami obłożyć ugotowanym wcześniej ryżem i całość zawinąć w liście nori. Wszystko pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów