Szynka po gospodarsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2023
Składniki:
- 80 dkg kiszonej kapusty
- 10 dkg mieszanych owoców suszonych
- 1 kg szynki ze skórą
- 5 dkg kwaśnej śmietany
- 2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej
- 3 liście laurowe
- 1 szklanka rosołu instant
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Suszone owoce umyć i namoczyć w wodzie. Skórę szynki ponacinać ukośnie, natrzeć solą i pieprzem, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni. Po 10 minutach podlać 1/2 l wody i piec jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie szynkę wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Sos z pieczenia szynki zostawić, dodać do niego kiszoną kapustę, suszone owoce i liście laurowe. Kapustę wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze do 160 stopni. Do kapusty dolać szklankę rosołu wymieszanego z śmietaną i zasmażką błyskawiczną, wszystko razem zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gotową kapustę wyłożyć na około szynki i przyozdobić natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)