Szynka po gospodarsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1957
Szynka po gospodarsku
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 80 dkg kiszonej kapusty
  • 10 dkg mieszanych owoców suszonych
  • 1 kg szynki ze skórą
  • 5 dkg kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej
  • 3 liście laurowe
  • 1 szklanka rosołu instant
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Suszone owoce umyć i namoczyć w wodzie. Skórę szynki ponacinać ukośnie, natrzeć solą i pieprzem, włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze do 200 stopni. Po 10 minutach podlać 1/2 l wody i piec jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie szynkę wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Sos z pieczenia szynki zostawić, dodać do niego kiszoną kapustę, suszone owoce i liście laurowe. Kapustę wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze do 160 stopni. Do kapusty dolać szklankę rosołu wymieszanego z śmietaną i zasmażką błyskawiczną, wszystko razem zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gotową kapustę wyłożyć na około szynki i przyozdobić natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów