Placki gryczane z jajkiem i szynką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1278
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka masła
- natka zielonej pietruszki
- Na ciasto:
- 400 g mąki gryczanej
- 80 ml wody
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki doli
- Na nadzienie:
- 200 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 2 jajka
Opis przygotowania:
Paprykę czerwoną oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie paski.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją z solą. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Patelnię wysmarować masłem, postawić na średnim ogniu, wlać na nią chochelką przygotowane wcześniej ciasto i smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Po usmażeniu ściągnąć z ognia i nałożyć na to plastry szynki parmeńskiej. Końce placka zawinąć do środka i wbić do tego jajko. Wszystko postawić ponownie na średnim ogniu i smażyć do chwili, aż samo białko jajka się zetnie. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną czerwoną papryka oraz natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją z solą. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Patelnię wysmarować masłem, postawić na średnim ogniu, wlać na nią chochelką przygotowane wcześniej ciasto i smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Po usmażeniu ściągnąć z ognia i nałożyć na to plastry szynki parmeńskiej. Końce placka zawinąć do środka i wbić do tego jajko. Wszystko postawić ponownie na średnim ogniu i smażyć do chwili, aż samo białko jajka się zetnie. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną czerwoną papryka oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)