Placki gryczane z jajkiem i szynką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 984
Placki gryczane z jajkiem i szynką
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka masła
  • natka zielonej pietruszki
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki gryczanej
  • 80 ml wody
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki doli
  • Na nadzienie:
  • 200 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 jajka

Opis przygotowania:

Paprykę czerwoną oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie paski.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla i wymieszać ją z solą. Wbić do tego jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Patelnię wysmarować masłem, postawić na średnim ogniu, wlać na nią chochelką przygotowane wcześniej ciasto i smażyć na rumiany kolor z obu stron.

Po usmażeniu ściągnąć z ognia i nałożyć na to plastry szynki parmeńskiej. Końce placka zawinąć do środka i wbić do tego jajko. Wszystko postawić ponownie na średnim ogniu i smażyć do chwili, aż samo białko jajka się zetnie. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną czerwoną papryka oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów