Krajanka paryska
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3690
Składniki:
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3,5 szklanki śmietany kremówki
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 5 jajek
- łyżka kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 torebki śmietan-fix
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Zetrzyj gorzką czekoladę na grubej tarce. Zagotuj 3 szklanki śmietany. Zestaw z ognia, dodaj połowę startej czekolady. Mieszaj aż połączy się ze śmietanką i schłódź w lodówce.
Na garnku z wrzątkiem postaw metalową miskę. Włóż czekoladę, wlej 4 łyżki wody i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Kostkę masła utrzyj z szczyptą soli na krem. Ucierając dodawaj po jednym jajku. Wlej rozpuszczoną czekoladę, dosyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 min. w temp. 175st.
Ciasto rozetnij na 2 placki. Ochłodzoną czekoladową śmietankę ubij na sztywno, dosypując śmietanę-fix. Kremem przełóż placki.Czekoladę mleczną zetrzyj i rozpuść w kąpieli wodnej z resztą śmietanki i 2 łyżkami masła. Masą posmaruj ciasto. Ochładzaj 2 godz.
Na garnku z wrzątkiem postaw metalową miskę. Włóż czekoladę, wlej 4 łyżki wody i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
Kostkę masła utrzyj z szczyptą soli na krem. Ucierając dodawaj po jednym jajku. Wlej rozpuszczoną czekoladę, dosyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 min. w temp. 175st.
Ciasto rozetnij na 2 placki. Ochłodzoną czekoladową śmietankę ubij na sztywno, dosypując śmietanę-fix. Kremem przełóż placki.Czekoladę mleczną zetrzyj i rozpuść w kąpieli wodnej z resztą śmietanki i 2 łyżkami masła. Masą posmaruj ciasto. Ochładzaj 2 godz.
Komentarze (1)
świetne! polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!