Pączki
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3684
Składniki:
- 15 dag sera twarogowego
- 10 dag cukru pudru
- 10 ml śmietany
- olejek waniliowy
- 4 dag rodzynków
- 25 dag mąki krupczatki
- 25 dag mąki gryczanej
- 4 dag drożdży
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- sól do smaku
- 8 dag masła lub margaryny
- tłuszcz do smażenia
Opis przygotowania:
Twarożek zmiel, połącz z cukrem, śmietaną i olejkiem oraz opłukanymi rodzynkami. Mąkę krupczatkę i gryczaną wymieszaj razem, przesiej, podziel na dwie części. Do jednej części mąki dodaj roztarte z cukrem drożdże i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie połącz z żółtkami, jajkami i pozostałą mąką oraz solą, dokładnie wyrób, dodając pod koniec wyrabiania roztopiony tłuszcz. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia, potem wyłóż je na stolnicę, posyp mąką, rozwałkuj i powykrawaj szklanką krążki. Na środki krążków nałóż przygotowanego sera, zawiń ciasto formując kule. Pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. W naczyniu rozgrzej tłuszcz, wkładaj co pewien czas kawałek surowego ziemniaka (zapobiega to przypalaniu się tłuszczu). Sprawdź, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany przez wrzucanie kawałka ciasta. Jeżeli szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć pączki. Wyrośnięte pączki oczyść miotełką z mąki, wkładaj stroną górną na tłuszcz, aby swobodnie pływały. Przykryj przykrywką i smaż, a gdy będą rumiane z jednej strony, obróć na drugą stronę i smaż je bez przykrycia. Po usmażeniu wyjmij, osącz z tłuszczu na bibule, posyp cukrem pudrem i ułóż na półmisku.
Komentarze (3)
Całkiem smaczne mi wyszły z tego przepisu. Dziękuję. :)
Bllllehhhhhhhh!!!!!!!!!11
Czy wiecie, że przeciętny pączek z nadzieniem i lukrem ma ok. 400 kcal? Czyli godzina intensywnych ćwiczeń, żeby go spalić. Smacznego w tłusty czwartek! ;*