Pieczarki z szynką w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 778
Składniki:
- 800 g dużych pieczarek
- 300 g wędzonej szynki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 1 ćwiartka selera
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz warzywa umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Pieczarki umyć, obrać z błony i usunąć trzonki. Następnie włożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Szynkę wędzoną pokroić na małe kawałki i dodać je do pieczarek na talerzu.
Przygotować sos: czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i smażyć przez 30 sekund. Marchew z selerem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników na patelni. Całość smażyć do chwili, aż warzywa się zeszklą. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Doprawić do smaku solą, brązowym cukrem, suszonym tymiankiem, majerankiem i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia, przecedzić i polać nim grzyby z szynką na talerzu.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i smażyć przez 30 sekund. Marchew z selerem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników na patelni. Całość smażyć do chwili, aż warzywa się zeszklą. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Doprawić do smaku solą, brązowym cukrem, suszonym tymiankiem, majerankiem i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia, przecedzić i polać nim grzyby z szynką na talerzu.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)