Pieczarki z szynką w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 778
Pieczarki z szynką w sosie
fot. orcearo (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g dużych pieczarek
  • 300 g wędzonej szynki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz warzywa umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Pieczarki umyć, obrać z błony i usunąć trzonki. Następnie włożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Szynkę wędzoną pokroić na małe kawałki i dodać je do pieczarek na talerzu.

Przygotować sos: czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i smażyć przez 30 sekund. Marchew z selerem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników na patelni. Całość smażyć do chwili, aż warzywa się zeszklą. Wtedy wlać do tego bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Doprawić do smaku solą, brązowym cukrem, suszonym tymiankiem, majerankiem i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu sos ściągnąć z ognia, przecedzić i polać nim grzyby z szynką na talerzu.

Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów