Maultaschen z burakami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2219
Składniki:
- 2 buraki czerwone
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soku cytrynowego
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 20 g szynki wędzonej
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka bułki tartej
- pęczek świeżego szpinaku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Buraki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać je ze skóry i zetrzeć je do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startych buraków dodać obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru i dokładnie wymieszać.
Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną na drobne kawałki szynkę wędzoną i przyrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego posiekany drobno szpinak, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do kolejnej miski. Do składników w misce dodać mielone mięso wieprzowe oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, wbić jajko, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki ręcznie i pozostawić je do czasu zagniecenia ciasta.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać ciepłą wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na część wyciętych krążków nałożyć przygotowane wcześniej kulki mięsne i całość nakryć pozostałymi krążkami ciasta. Wszystko dokładnie zlepić widelcem lub ręcznie i wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego w rondlu. Gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę podawać z przygotowanymi wcześniej burakami.
Przygotować wypełnienie: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną na drobne kawałki szynkę wędzoną i przyrumienić na średnim ogniu. Następnie dodać do tego posiekany drobno szpinak, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do kolejnej miski. Do składników w misce dodać mielone mięso wieprzowe oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, wbić jajko, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki ręcznie i pozostawić je do czasu zagniecenia ciasta.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać ciepłą wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na część wyciętych krążków nałożyć przygotowane wcześniej kulki mięsne i całość nakryć pozostałymi krążkami ciasta. Wszystko dokładnie zlepić widelcem lub ręcznie i wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego w rondlu. Gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz.
Gotową potrawę podawać z przygotowanymi wcześniej burakami.
Komentarze (0)