Szynka pieczona w pomidorach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3455
Szynka pieczona w pomidorach
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 pomidorków cherry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 mielonych ziaren jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg szynki wieprzowej surowej
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szynkę oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Szynkę natrzeć 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypać obranym i pokrojonym drobno czosnkiem. Następnie obwiązać ją sznurkiem, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, polać pozostałą oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą i mielonym jałowcem. Pomidorki cherry zmiksować mikserem na przecier i polać całość. Wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni i piec przez 35 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 250 stopni i piec jeszcze przez 10 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów