Szynka pieczona w pomidorach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3455
Składniki:
- 8 pomidorków cherry
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 mielonych ziaren jałowca
- 3 ząbki czosnku
- 1 kg szynki wieprzowej surowej
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- pieprz
Opis przygotowania:
Szynkę oraz warzywa umyć i osaczyć z wody. Szynkę natrzeć 2 łyżkami oliwy z oliwek i posypać obranym i pokrojonym drobno czosnkiem. Następnie obwiązać ją sznurkiem, przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, polać pozostałą oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą i mielonym jałowcem. Pomidorki cherry zmiksować mikserem na przecier i polać całość. Wszystko wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni i piec przez 35 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 250 stopni i piec jeszcze przez 10 minut.
Komentarze (0)