Szynka pieczona z ananasem i wiśnią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2739
Składniki:
- 12 wisienek koktajlowych
- 12 plastrów ananasa w zalewie
- 4 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki oleju
- 1 kg surowej szynki wieprzowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Plastry ananasa osączyć z zalewy. Cała szynkę wysmarować 4 łyżkami oleju, oprószyć ją suszonym majerankiem, tymiankiem i kminem rzymskim. Dodać do tego pokrojony wcześniej czosnek. Całość z mięsem zawinąć w aluminiową folię i wstawić do lodówki na 2 godziny, aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, przełożyć do brytfanki, podlać pozostałym olejem, dodać do tego liście laurowe i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Mięso piec do miękkości, podlewając je co jakiś czas roztopionym tłuszczem po jego całości oraz przekręcając je po połowie pieczenia na drugą stronę. Upieczone mięso wyciągnąć z piekarnika, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz, udekorować plastrami ananasa z puszki oraz wisienkami koktajlowymi.
Komentarze (0)