Ciastka afgańskie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2855
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Ciasto:
- 200 g zmiękczonego masła
- 180 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 50 g płatków kukurydzianych
- 30 g kakao
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem i kakao. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodać do tego płatki kukurydziane i ponownie całość zagnieść. Po zagnieceniu uformować małe kulki, po czym przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je spłaszczyć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 15 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, wsypać do rondla, dodać do niej cukier puder i razem rozpuścić na płynną masę. Gotową masą polać upieczone ciastka i nałożyć na to orzechy włoskie.
Komentarze (0)