Ciastka afgańskie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2855
Ciastka afgańskie
fot. Monica Shaw (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Ciasto:
  • 200 g zmiękczonego masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 30 g kakao

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem i kakao. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie dodać do tego płatki kukurydziane i ponownie całość zagnieść. Po zagnieceniu uformować małe kulki, po czym przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, lekko je spłaszczyć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 15 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, wsypać do rondla, dodać do niej cukier puder i razem rozpuścić na płynną masę. Gotową masą polać upieczone ciastka i nałożyć na to orzechy włoskie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów