Krewetki zawijane szynką w pomidorach i pomarańczą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1326
Składniki:
- 500 g mrożonych krewetek
- 200 g szynki serrano w plastrach
- 50 ml soku pomarańczowego
- 50 ml słodkiego sosu chili
- 4 pomidory
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 2 pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do czosnku w misce. Pomarańcze obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do składników w misce. Dymkę obrać ze skóry, po czym razem ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do całości. Następnie wlać do tego sok pomarańczowy, sos chili, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i przełożyć do drugiej miski. Skropić je 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószyć pieprzem, solą, mieloną, słodką papryką, tartą skórka pomarańczową i dokładnie wymieszać. Następnie krewetki zawinąć plastrami szynki, nabić na małe wykałaczki, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy wyłożyć je na talerz. Wszystko przełożyć wymieszanymi wcześniej składnikami z lodówki.
Komentarze (0)