Steak sandwich

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1732
Steak sandwich
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 32%
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 suszonego oregano
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Kromki chleba przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i zrumienić je z obu stron. Zrumienione ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz. Na grillowany chleb wyłożyć rukolę i pokrojone ogórkami kiszone. Następnie polędwicę wołową skropić 2 łyżkami oleju, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem, oregano i położyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować przez 4 minuty z obu stron, po czym ściągnąć je z grilla, pokroić na porcje i dodać do składników na talerzu. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, po czym smażyć ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu, do czasu, aż zbrązowieje. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko polać śmietaną i majonezem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów