Steak sandwich
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1962
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 32%
- 2 kiszone ogórki
- 2 kromki chleba
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 suszonego oregano
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Kromki chleba przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i zrumienić je z obu stron. Zrumienione ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz. Na grillowany chleb wyłożyć rukolę i pokrojone ogórkami kiszone. Następnie polędwicę wołową skropić 2 łyżkami oleju, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu, suszonym tymiankiem, oregano i położyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować przez 4 minuty z obu stron, po czym ściągnąć je z grilla, pokroić na porcje i dodać do składników na talerzu. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, po czym smażyć ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu, do czasu, aż zbrązowieje. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko polać śmietaną i majonezem.
Komentarze (0)