Sorbet owocowy z pieczoną szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1500
Sorbet owocowy z pieczoną szynką
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 liście nasturcji jadalnej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • Sorbet:
  • 400 g miąższu z arbuza
  • 200 g truskawek
  • 1 szklanka mineralnej wody niegazowanej

Opis przygotowania:

Truskawki oraz liście nasturcji umyć i osączyć z wody. Liście nasturcji przełożyć na talerz. Przygotować sorbet: truskawki obrać z szypułek i przełożyć do miksera. Dodać do nich miąższ z arbuza, całość zalać wodą mineralną, razem zmiksować na jednolita masę, przełożyć do plastikowych pojemniczków i zamrozić je w zamrażalniku. Następnie wyciągnąć je z zamrażalnika i pojemników i przełożyć na liście nasturcji na talerzu. Plastry szynki parmeńskiej oprószyć mieloną papryka, zawinąć je w rulony i przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę. Zawiniętą szynkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 10-20 minut. Po tym czasie szynkę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów