Sorbet owocowy z pieczoną szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1500
Składniki:
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 4 liście nasturcji jadalnej
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- Sorbet:
- 400 g miąższu z arbuza
- 200 g truskawek
- 1 szklanka mineralnej wody niegazowanej
Opis przygotowania:
Truskawki oraz liście nasturcji umyć i osączyć z wody. Liście nasturcji przełożyć na talerz. Przygotować sorbet: truskawki obrać z szypułek i przełożyć do miksera. Dodać do nich miąższ z arbuza, całość zalać wodą mineralną, razem zmiksować na jednolita masę, przełożyć do plastikowych pojemniczków i zamrozić je w zamrażalniku. Następnie wyciągnąć je z zamrażalnika i pojemników i przełożyć na liście nasturcji na talerzu. Plastry szynki parmeńskiej oprószyć mieloną papryka, zawinąć je w rulony i przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę. Zawiniętą szynkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 10-20 minut. Po tym czasie szynkę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i dodać do całości.
Komentarze (0)