Bakłażan pieczony w pomidorach z orzechami i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1914
Bakłażan pieczony w pomidorach z orzechami i szynką
fot. jules:stonesou / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g orzeszków pinii
  • 15 g wędzonej szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić w podłużne plastry o grubości 2 cm. Plastry ponacinać krzyżowo i przełożyć je do brytfanki. Szynkę pokroić na małe kawałki i nałożyć je na pokrojone bakłażany w brytfance. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz orzeszkami pinii. Wymieszane składniki przelać do bakłażana z szynką. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną kolendrą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do miękkości bakłażana. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów