Bakłażan pieczony w pomidorach z orzechami i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1914
Składniki:
- 250 g koncentratu pomidorowego
- 100 g orzeszków pinii
- 15 g wędzonej szynki
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody i pokroić w podłużne plastry o grubości 2 cm. Plastry ponacinać krzyżowo i przełożyć je do brytfanki. Szynkę pokroić na małe kawałki i nałożyć je na pokrojone bakłażany w brytfance. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz orzeszkami pinii. Wymieszane składniki przelać do bakłażana z szynką. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną kolendrą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do miękkości bakłażana. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)