Khao yam - tajska sałatka ryżowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1340
Składniki:
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 4 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki suszonych krewetek
- 2 łyżki łuskanych nasion dyni
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka suszonych liści limonki
- 1 limonka
- sól
Opis przygotowania:
Suszone liście limonki zalać wrząca wodą w kubku i moczyć je przez 5 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić je w cienką słomkę. Kiełki fasoli mung oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż przesypać do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego wiórki kokosowe oraz suszone krewetki. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Całość posypać kiełkami fasoli mung, pokrojonymi liśćmi limonki, łuskanymi nasionami dyni i skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)