Khao yam - tajska sałatka ryżowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1340
Khao yam - tajska sałatka ryżowa
fot. Takeaway (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 4 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszonych krewetek
  • 2 łyżki łuskanych nasion dyni
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka suszonych liści limonki
  • 1 limonka
  • sól

Opis przygotowania:

Suszone liście limonki zalać wrząca wodą w kubku i moczyć je przez 5 minut. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić je w cienką słomkę. Kiełki fasoli mung oraz ryż opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż przesypać do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego wiórki kokosowe oraz suszone krewetki. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Całość posypać kiełkami fasoli mung, pokrojonymi liśćmi limonki, łuskanymi nasionami dyni i skropić sokiem z limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów