Szprotki z cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1124
Składniki:
- 500 g świeżych szprotek
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 1 żółta cukinia
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Szprotki oczyścić z wnętrzności, umyć i osączyć z nadmiaru wody. Oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ryb i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Szprotki smażyć do miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cukinię umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie jajka wbić na talerz, wsypać do nich szczyptę soli, pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartą. Pokrojoną wcześniej cukinię panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i smażyć ją w mocno rozgrzanym oleju na kolejnej patelni na rumiany kolor. Po usmażeniu cukinie ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do usmażonych szprotek na talerzu. Wszystko udekorować świeżą bazylią oraz obraną ze skóry i pokrojoną w plastry cebulą.
Komentarze (0)