Szponder wołowy w winie

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4338
Szponder wołowy w winie
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 szpondra wołowego bez kości
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonych pomidorów. Dwa ząbki czosnku obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonych warzyw, a dwa pozostałe ząbki pozostawić do smażenia z mięsem. Pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym kuminem, zalać śmietaną a następnie dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, przełożyć na niego szponder wołowy, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę z pozostawionymi dwoma ząbkami czosnku. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Wtedy całość zalać winem wytrawnym oraz wodą, dodać do tego liście laurowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, osaczyć z duszonych składników, pokroić na porcje i dodać do składników na talerzu. Gotowe danie podawać z pszennym chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów