Szponder wołowy w winie
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4338
Składniki:
- 400 szpondra wołowego bez kości
- 200 ml śmietany 18 %
- 4 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 2 kromki chleba pszennego
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki wody przegotowanej
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do pokrojonych pomidorów. Dwa ząbki czosnku obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonych warzyw, a dwa pozostałe ząbki pozostawić do smażenia z mięsem. Pokrojone warzywa oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym kuminem, zalać śmietaną a następnie dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, przełożyć na niego szponder wołowy, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonego mięsa dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę z pozostawionymi dwoma ząbkami czosnku. Smażyć na średnim ogniu do czasu, aż cebula z czosnkiem się zeszklą. Wtedy całość zalać winem wytrawnym oraz wodą, dodać do tego liście laurowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, osaczyć z duszonych składników, pokroić na porcje i dodać do składników na talerzu. Gotowe danie podawać z pszennym chlebem.
Komentarze (0)